Zo houd je de grote voorjaarsschoonmaak

Lang geleden is “de grote voorjaarsschoonmaak” ontstaan, een begrip dat simpelweg betekent dat alles in en om het huis heel grondig schoongemaakt wordt, in de periode van het voorjaar. Echter is dit begrip steeds minder betekenisvol geworden en vandaag de dag wordt het niet meer echt uitgevoerd. Maar het is natuurlijk wel goed om eens per jaar een heel grote schoonmaak te houden en je huis helemaal klaar te maken voor de rest van het jaar. In dit artikel komen enkele zaken aan bod waar je aan moet denken bij het houden van een grote voorjaarsschoonmaak.

Luchten

In het voorjaar schijnt de zon steeds meer, en daarom is dit – voor het eerst in het nieuwe jaar weer – het beste moment om eens flink alle ramen en deuren open te zetten. Laat alles goed doorluchten. Dat is goed voor de algemene hygi├źne en frisheid van het huis.

Wassen

Haal ook je kledingkast een keer leeg en was de winterkleding. Als het lekker fris gewassen is, kan je het buiten laten drogen. Zo kan de winterkleding weer heerlijk ruikend opgeborgen worden. En als je de winterkleding opbergt, is er in de kast weer plek gemaakt om je zomerkleding neer te leggen.

Eveneens is het fris om alle gordijnen van de muur te halen en deze ook een keer te wassen. Na de donkere periode van de winter en het weinige luchten van de kamers, kunnen je gordijnen ook zeker een opfrisbeurt gebruiken. Denk ook aan de kussentjes op de bank bijvoorbeeld om die even te wassen.

Niet alleen kleding of stof moet gewassen worden, ook de glazen, kopjes en borden in de keuken of in andere kasten moeten in de vaatwasser gezet worden. En dan nog de ramen, die mogen zowel van de binnenkant als van de buitenkant gelapt en gezeemd worden.

Stoffen, zuigen, dweilen

Trek alle kastjes een keer van de muur vandaan, of kies ervoor om spullen tijdelijk op te slaan, bijvoorbeeld in een rolcontainer. Een rolcontainer bestellen in Etten-Leur is heel gemakkelijk en niet duur.

Stof alle kastjes zowel vanbinnen als vanbuiten van tevoren even af, zodat je daarna snel het stof op kan zuigen met de stofzuiger. Zo kan je tegelijkertijd bij de plekken achter de kasten.

Tot slot de vloer even dweilen en alles laten drogen

Een grote voorjaarsschoonmaak houden is niet moeilijk en met de dingen die in dit artikel benoemd werden, moet het zeker lukken. Je kan altijd een rolcontainer bestellen in Etten-Leur om het (tijdelijk) opbergen van je spullen nog makkelijker te maken. Met een fris huis de rest van het jaar in!

Reactiemogelijkheid is gesloten