Verschil tussen monoblock of split unit airco’s en welke heb ik nodig.

Er zijn globaal twee soorten airco’s: de monoblock unit en de split unit. Beide airco’s kunnen koelen en verwarmen en ontvochtigen de ruimtes waarin ze staan. 

De monoblock unit airco.

De monoblock unit is een op zichzelf staande unit, je hoeft nauwelijks iets te installeren en dus praktisch, echter geschikt voor één ruimte. De monoblock units produceert iets meer geluid dan de split units. 

De split unit airco.

Wil je airco in meerdere ruimtes, dan heb je een split unit airco nodig. En split unit airco bestaat uit minimaal twee delen, een binnen en een buiten unit. Deze units zijn met elkaar verbonden om de koude lucht naar binnen te voeren en de warme lucht van binnen naar buiten af te voeren.  Wil je meerdere ruimtes koelen kun je ervoor kiezen meerdere binnenunits te nemen. De installatie van een split unit dient te worden uitgevoerd door een erkend installateur.

Split unit airco’s zijn relatief geluidsarm. Split airco’s kunnen worden voorzien van wifi, zodat je deze met je tablet of telefoon kunt bedienen.

Zowel de monoblock als de split units zijn uitgevoerd met een handige timer en hebben ook een verwarmingsfunctie.

Het installeren van een airco.

Voor het installeren van een split unit airco is enige technische kennis vereist. Na de installatie, waarbij gaten door de buitenmuur worden gemaakt, moeten de leidingen worden gevuld met gas. Een vereiste is, dat dit na de installatie wordt gecontroleerd door een STEK- gediplomeerde installateur. Een monoblock airco werkt, nadat het uit de verpakking is gehaald, direct zonder enige installatie. Eenvoudig de stekker in het stopcontact en klaar.

Welke airco heb ik nodig?

De keuze tussen de verschillende airco’s hangt dus af van hoeveel ruimtes je wilt koelen. Wil je meerdere ruimtes koelen, heb je een split unit airco nodig. Wil je slechts één ruimte koelen kun je volstaan met een monoblock , zie beide type airco’s

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Bij de keuze van een airco is het belangrijk om van tevoren te weten hoeveel kamers je wilt koelen, én hoe groot de ruimtes zijn. Wat ook van belang is om te weten hoe goed de ruimtes zijn geïsoleerd. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder vermogen de airco hoeft te hebben. Er bestaan handige overzichtjes op internet en bij twijfel, vraag je installateur hier voor je een airco aanschaft naar.

Reactiemogelijkheid is gesloten