Verschillende soorten lampen voor in huis

Er is geen huis dat zonder verlichting kan. Iedereen heeft lampen nodig in zijn of haar woning, maar lang niet iedereen kent alle verschillen tussen de verschillende lampen. Hieronder geven we daarom de verschillende lichtbronnen en lees je per lichtbron in het kort meer informatie. Op deze manier kun jij een doordachte keuze maken voor de verlichting bij jou in huis.

Welke soorten verlichting zijn er?

  • Halogeenlampen: Deze worden ook wel een goede vervanger genoemd van de oudere spaarlampen. Ze zijn namelijk energiezuiniger, maar voorzien toch net zo’n goed licht als een gloeilamp. Toch zijn er andere lampen die nog energiezuiniger zijn, zoals de onderstaande en valt de levensduur van halogeenlampen vaak tegen.
  • Spaarlampen: Mensen kiezen vaak voor spaarlampen vanwege de kosten. Ze zijn relatief goedkoop in aankoop en gaan circa 10 jaar mee, wat een stuk langer is dan halogeenlampen. Nadelen van spaarlampen zijn echter dat het niet mogelijk is om ze te dimmen of te gebruiken met een bewegingssensor en ze hebben tijd nodig om op te warmen.
  • LED verlichting: Vanwege de vele voordelen wordt deze verlichting steeds vaker gebruikt in woningen. LED verlichting is erg energiezuinig, hebben geen opstarttijd, hebben geen warmteverlies en een lange levensduur. Dit is de reden dat deze verlichting vaak als badkamerverlichting wordt gebruikt. Hoewel LED verlichting in de aanschaf aan de dure kant kan zijn is dit terug te verdienen doordat deze een stuk energiezuiniger is.
  • TL-buizen: Dan zijn er ook nog TL-buizen. Deze kunnen in woningen worden gebruikt, maar zijn voornamelijk te zien bij bedrijven. Ze hebben een lange levensduur, zijn energiezuinig en te krijgen in verschillende kleuren en temperaturen.

De verpakkingen bij de lampen geeft ook meer informatie over de lamp zelf. Tussen de lampen in de verschillende bovenstaande categorieën zitten nog meer verschillen. Kijk daarom per lamp op de verpakking naar de details. De zaken waar je op dient te letten zijn de voltage, fitting, energieklasse, lumen en de wattage.

Reactiemogelijkheid is gesloten