5 manieren om sneller in slaap te vallen

Heb jij vaak last van slapeloze nachten en vind je het moeilijk om ’s nachts goed in slaap te komen? In dit artikel geven we vijf tips waardoor je sneller in slaap kan vallen.

1. Zorg voor een dagelijkse slaap-routine

Wanneer je dagelijks een bepaalde routine aanhoudt voor het slapengaan, train je je hersenen als het ware dat ze daarna moeten slapen. Zorg er daarbij ook voor dat je een slaapritme aanhoudt, dus niet dat je de ene dag om 23:00 gaat slapen en de andere dag midden in de nacht.

2. Doe een ontspannende activiteit voor je gaat slapen

Kies daarbij voor activiteiten zonder schermen. Schermen bevatten namelijk blauw licht, waardoor het slaaphormoon in je hersenen afneemt. Als je te lang naar een scherm hebt gekeken duurt het daarom langer voor je in slaap valt. Ga ik plaats daarvan even in bad of lees lekker een boek of een tijdschrift. Trek daarbij een comfortabele outfit aan, zoals bijvoorbeeld een lekker zacht huispak.

3. Geen cafeïne vlak voordat je gaat slapen

Wist je dat cafeïne wel 4 tot 12 uur blijft werken? Drink dus in de avond liever geen koffie of andere cafeïne houdende dranken. Ga in plaats daarvan voor een lekkere kruidenthee of een kop warme chocolademelk. Ideaal voor de koudere maanden die er weer aankomen.

4. Houd je slaapkamer koud

Mensen hebben van nature een biologische klok. Dit heet het circadiaanse ritme. Lichaamstemperatuur heeft hier een grote invloed op. Uit onderzoek is gebleken dat men sneller in slaap valt in een koele ruimte. Zorg er dan wel voor dat je zelf lekker warm blijft onder de dekens.

5. Koop een comfortabele pyjama

Wist je dat de stof van je pyjama grote invloed heeft op je slaapkwaliteit? Kies daarom voor een pyjama van een zachte, ademende stof. De pyjama’s van Charlie Choe hebben bijvoorbeeld een heerlijk zachte stof.

Reactiemogelijkheid is gesloten