Wanneer heb je een zakelijk gascontract nodig?

Zakelijk gas wordt geleverd aan panden met een zakelijke functie. Je moet hierbij denken aan kantoren, winkels, restaurants, garages enzovoort. Als je ZZP- er bent, maar je hebt een bedrijfje aan huis dan kom je ook in aanmerking voor een zakelijk gascontract.

Het verschil tussen een zakelijk en een particulier gascontract

Gas blijft gas. Of je nu een particulier of een gewoon gascontract hebt. Je krijgt altijd hetzelfde gas. De meeste leveranciers van particulier gas, leveren ook zakelijk gas. Er zit ook weinig verschil in deze contracten, want in beide gevallen betaal je een gewoon maandtarief. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid gas die je verbruikt. Als je meer dan veertig kubieke meter gas per uur verbruikt, ben je volgens de Gaswet een grootverbruiker. Je krijgt dan ook een grotere aansluiting. Een grotere aansluiting betekent weer dat je meer netwerkbeheerkosten moet betalen. De vraag is of een zakelijk gascontract dan nog uit kan.

Voordelen zakelijk gascontract

Eén van de voordelen van een zakelijk gascontract is dat je de btw van de energiekosten af kunt trekken. Ook zijn er vanuit de overheid stimuleringsregelingen, die voornamelijk tot doel hebben om meer groene energie af te nemen. Je zou er als ondernemer ook voordeel uit kunnen halen door een gascontract af te sluiten wat op groene energie gericht is. Particuliere contracten hebben vaak een limiet aan het gasverbruik. Kom je boven de limiet qua gebruik dan moet je bijbetalen.

Nadelen zakelijk contract

Nadeel van een zakelijk gascontract is dat er geen wettelijke bedenktijd aan vastzit. Bij een zakelijk contract afgesloten dus ook daadwerkelijk afgesloten. In de praktijk geven de meeste energieaanbieders wel een bedenktijd, maar dit zijn ze dus niet verplicht. Ook de hoogte van de eventuele opzegvergoeding is niet bepaald bij een zakelijk gascontract.

Een zakelijk of een particulier gascontract?

Het is niet zo dat zakelijke gascontracten altijd een stuk goedkoper zijn. Veel hangt af van het verbruik. Als je bijvoorbeeld een administratiekantoor aan huis hebt, kan een zakelijk gascontract nauwelijks uit. Ben je echter eigenaar van een bedrijf dat veel energie verbruikt, kan een zakelijk contract wel lonend zijn. Voordeel van particuliere contracten is weer dat aanbieders vaak (geld terug) acties en aanbiedingen hebben. Het is dus een kwestie van goed je verbruik bijhouden. Daarnaast is het verstandig om zakelijke en particuliere contracten naast elkaar te leggen en goed te vergelijken.

 

Reactiemogelijkheid is gesloten