Tien dingen die je moet weten over Denemarken

Denemarken lijkt in veel opzichten op Nederland. Het uiterlijk en de mentaliteit van Nederlanders en Denen lijken erg op elkaar. Ook staat het niveau van de sociale voorzieningen in beide landen op hetzelfde hoge niveau. Verhuizen naar Denemarken is de laatste jaren dan ook erg populair onder Nederlanders. Er zijn natuurlijk wel verschillen op gebied van bijvoorbeeld natuur en cultuur. We hebben hier tien interessante weetjes over Denemarken op een rij gezet.

Denen zijn gelukkiger dan Nederlanders

Volgens onderzoek van de Verenigde Naties behoren Denen tot de meest gelukkige mensen ter wereld. Het land staat de laatste jaren steevast in de top 3 en scoort daarmee ieder jaar hoger dan Nederland.

Zonnig Denemarken

Denemarken kent een relatief zacht klimaat, zeker in vergelijking met Zweden of Noorwegen. Het klimaat is goed vergelijkbaar met dat van Nederlands, maar Denemarken heeft wel meer zonuren. Vooral in het voorjaar kun je deze extra zonuren goed merken.

Denemarken is minder druk dan Nederland

Per vierkante kilometer leven er 125 mensen in Denemarken, wat veel minder is dan in Nederland (495 mensen per vierkante kilometer). Als je het te druk vindt in ons landje, dan is verhuizen naar Denemarken een prima alternatief om de mensenmassa’s hier uit de weg te gaan.

Denemarken is zeer veilig

Nog meer weetjes: in 2016 werd Denemarken als het op het op-één-na-veiligste land ter wereld bestempeld. Alleen het afgelegen IJsland is volgens de Verenigde Naties nóg veiliger dan Denemarken. Nederland staat met een twintigste plaats aanzienlijk lager op deze ranglijst.

Appartement huren goedkoper in Kopenhagen dan in Amsterdam

Als je de prijzen van huurwoningen in de twee hoofdsteden vergelijkt, dan blijkt dat het huren van een appartement in het centrum van Amsterdam maar liefst 15% duurder is dan in het centrum van Kopenhagen.

Enorme kustlijn

Denemarken heeft een prachtige natuur. Daarvan is de kustlijn van maar liefst 7.000 kilometer absoluut één van de hoogtepunten. Waar je ook woont in Denemarken, je bent nooit meer dan 50 kilometer weg van de zee.

Volop werk in Denemarken

De werkeloosheid in Denemarken bedroeg begin 2016 slechts 5,8%. Dat was aanzienlijk lager dan in de rest van de EU (8,7%) en ook beter dan in Nederland (6,4%). Het is dus relatief makkelijk om aan werk te komen in Denemarken.

Denemarken is de bakermat van de Europese cultuur

Niet in Duitsland, maar in Denemarken is de Germaanse cultuur ontstaan. Ook andere volkeren als de Franken, Bourgondiërs en Vikingen komen uit dit kleine land vandaan. Al deze volkeren (en dus de Denen) hebben een enorme invloed gehad op hoe wij nu leven.

 

Reactiemogelijkheid is gesloten