Hier moet je op letten bij het huren van een huis

Ga je binnenkort op zoek naar je eerste huurwoning of appartement? Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Maar het kan ook spannend zijn om op jezelf te gaan wonen. Voortaan moet je echt alles zelf doen, en er moet ook een heleboel worden geregeld. Weet je niet precies waar je allemaal op moet letten bij het huren van een woning? In deze blog zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje.

Inschrijven huurwoning

Om een huurwoning te bemachtigen zijn er vaak hele lange wachtrijen. Daardoor kan het erg lang duren voordat je in aanmerking komt voor een woning. Vooral in steden is er ontzettend veel vraag naar huurwoningen. Daarom is het slim om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een woonvereniging. Zo heb je meer kans om een woning te vinden als je uit huis wil.

Energielabel

Misschien denk je dat het voor een huurwoning niet zo belangrijk is hoe energiezuinig de woning is, maar dit is zeker wel het geval! Is de woning bijvoorbeeld voorzien van enkel glas of dubbel glas? Dit kan een heleboel schelen in energiekosten. Ook het bouwjaar van de cv-ketel en de verdeling van de verwarmingen zijn belangrijke punten om op te letten. Op de lange termijn kan dit je namelijk veel geld schelen!

Voldoet de woning aan je eisen?

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je woning voldoet aan je eisen. Woon je graag in een rustige of juist in een levendige buurt? En heb je veel behoefte aan een tuin? Zijn er voldoende voorzieningen, zoals scholen en winkels, in de buurt? Hoe is de staat van het huis, het sanitair en de keuken? Dit zijn allemaal zaken waarover je vast wel een mening hebt gevormd. Controleer of de woning aan al je eisen voldoet, anders krijg je hier later wellicht spijt van.

Controleer de woning op gebreken

Het is belangrijk dat je huis veilig en in goede conditie is. Controleer bij een bezichtiging dus de sloten, de ramen en branduitgangen. Bij lekkages of vochtplekken moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Als je hier nu al op let, voorkomt dit latere geschillen. Ontstaat er toch een geschil over bijvoorbeeld gebreken of huurprijsherziening? Dan kun je terecht bij RechtNet Advocaten.

Verzekeringen

We hopen natuurlijk dat het nooit nodig is, maar het is wel belangrijk om goede verzekeringen te hebben. Denk hierbij vooral aan de inboedelverzekering. Er kan namelijk schade aan je inboedel ontstaan, en het is wel zo fijn als deze schade is gedekt.

Huurtoeslag

Als je salaris niet boven een bepaalde grens uitkomt en je een sociale huurwoning gaat huren, kun je recht hebben op huurtoeslag. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar het is zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen!

Voorkom onaangename verrassingen

Natuurlijk wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan als je bent verhuisd naar je huurwoning. Vraag dus goed na of er bijkomende kosten zijn en of je zelf aanpassingen mag doen aan de woning. Heb je het huis van je dromen gevonden, maar is de vloer niet helemaal naar je zin? Dan is het wel zo fijn als je een nieuwe vloer mag leggen.

 

Reactiemogelijkheid is gesloten