De groei van kinderen

De groei van je kind is iets bijzonders. Van baby tot volwassene zie je je kind letterlijk en figuurlijk groter worden. Het is erg leuk om deze fysieke groei bij te houden, zodat je later terug kan zijn hoe snel en hoe hard je kind is gegroeid. Maar hoe werkt het precies met de groei van je zoon of dochter?

Factoren

Kinderen beginnen natuurlijk al voor de geboorte met groeien. Niet elk kind groeit op hetzelfde tempo en niet elk kind wordt even groot later en dit is natuurlijk maar goed ook. Als iedereen hetzelfde zou zijn, zou het niet leuk zijn. De groei van je kind wordt bepaald door verschillende erfelijke factoren: de lengte van de ouders, het geslacht en de etniciteit. Lange ouders krijgen sneller lange kinderen dan kleinere ouders. Als we kijken naar geslacht maakt dit ook zeker een verschil. Jongens worden over het algemeen langer dan meisjes. Ook etniciteit speelt een rol. Nederlandse kinderen zijn normaal gesproken langer dan bijvoorbeeld Marokkaanse of Aziatische kinderen.

Hormonen

Buiten erfelijke factoren spelen andere factoren ook zeker een rol, zoals de gezondheid en voeding van het kind. Hierdoor is het lastig om een schatting te maken van de uiteindelijke lengte, maar toch wordt dit wel vaak gedaan. Het is belangrijk om de groei van je kind in de gaten te houden om latere problemen te voorkomen. Je wil niet dat je kind met een groeistoornis kampt zonder dat je dit tijdig door hebt. Daarom wordt er vaak een schatting gemaakt van de uiteindelijke lengte bij kinderen. Maar hoe werkt dit groeien precies? Kinderen groeien door hormonen. Groeihormoon is een cruciaal hormoon om te kunnen groeien. Dit is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Ook geslachtshormonen spelen een belangrijke rol. Tussen de twee jaar en de puberteit groeien gezonde kinderen met een normale groeisnelheid. Tijdens de puberteit vindt er een groeispurt plaats. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid.

Groeimeter

Houd de groei van je kind dus goed in de gaten. Dit kun je bijvoorbeeld op een leuke manier doen door op een bepaalde plek in huis streepjes te zetten met hierbij de leeftijd van je kind op dat moment. Zo heb je over een tijdje een heuse groeimeter gemaakt van de ontwikkeling van je zoon of dochter. Een ander leuk idee is het plaatsen van een groeimeter muursticker in huis.

Reactiemogelijkheid is gesloten