Tuinmetamorfose

Het voorjaar is de ultieme tijd voor een metamorfose van de tuin. Evenals het najaar zijn de omstandigheden goed om te werken. Waar in de winter bijvoorbeeld nog te maken is met een bevroren grond, zijn in maart en april de temperaturen geschikt om buiten werk te verzetten. Het voordeel van veranderingen in het voorjaar is dat je vrijwel meteen resultaat ziet, omdat de planten al binnen enkele weken hun voorjaarskleuren weer laten zien.

Tuin_van_Bezinning_rechts

Weinig of veel ruimte

Wanneer je slechts weinig ruimte in je tuin hebt, is het niet verstandig grote bomen te plaatsen die wijd vertakken. Ze zullen het licht in je tuin ontnemen, waardoor dit zelfs invloed kan hebben op je licht binnenshuis. Vaak wordt hier gekozen voor de zogenaamde zuilbomen zoals Fagus of Ulmus.

Wanneer er meer ruimte is kan gekozen worden voor kroonvormige bomen. Deze zullen wat meer ruimte innemen, maar hebben meer uitstraling in een riante tuin. Uiteindelijk zorgen volwassen bomen voor een goed ingerichte tuin, die ook op hoogte is voorzien van mooie bladkleuren.

Wortels verwijderen

Het is wel aan te raden om er rekening mee te houden dat de boom tien jaar later waarschijnlijk veel meer ruimte in beslag neemt, zowel onder de aarde als boven de aarde. Wanneer de wortels het water teveel opnemen kan dit ten koste gaan van overige beplanting. Het verwijderen boomwortels kan eventueel gedaan worden met behulp van een stronkenfrees.

Reactiemogelijkheid is gesloten