Belangrijke elementen bij het inrichten van je slaapkamer

Het inrichten van een slaapkamer is erg leuk, vooral wanneer je erbij stil staat dat het de plek is waar je de meeste tijd doorbrengt in je woning. Dan spreken we natuurlijk voornamelijk over het bed. Je begint je dag in de slaapkamer en je sluit je dag hier ook weer af, het is dus wel zo prettig om een fijne slaapkamer te hebben. De inrichting van je slaapkamer kan hier bij helpen. Er zijn een aantal belangrijke elementen in de slaapkamer die centraal staan bij de inrichting. Het bed, de kast, de vloer, de verlichting en de kleuren van de muren. Deze elementen zijn bepalend en vormen de basis van de inrichting, de rest kun je vanuit hier uitbouwen.

Het bed

De meeste tijd in de slaapkamer zul je doorbrengen in bed, je kunt dus wel raden dat het belangrijk is om een goed bed te hebben. Een bed wat past bij je slaaphouding en gewicht. Een goede nachtrust is bepalend voor je gemoedstoestand gedurende de dag. Wanneer je een goed bed hebt gekozen van bijvoorbeeld Altijd Goed Slapen kun je kijken waar je het bed neer wilt zetten:

  • Het bed zou niet te dicht tegen de verwarming of bij het raam moeten staan
  • Jij en je eventuele partner moeten beiden aan de zijkant van het bed kunnen stappen
  • Bij lichtinval in de slaapkamer is het slim om ervoor te zorgen dat deze niet in je gezicht

De kast

Een kast in je slaapkamer is al snel bepalend voor de inrichting. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om de kast op een andere kamer neer te zetten.

Een open kast is altijd veel rommeliger dan een dichte kast, bij weinig ruimte in de kamer kan een kast met schuifdeuren een oplossing bieden. Deze kasten hebben veel minder ruimte nodig.

De vloer

Een vloer is belangrijk voor de sfeer van de slaapkamer. Kies je voor tapijt, laminaat of hout? En ga je dan voor een donkere of een lichte vloer?  Tapijt maakt minder lawaai en is zachter en warmer aan je voeten, het wordt alleen sneller vies.

Een lichte vloer heeft als voordeel dat de kamer ruimtelijk oogt, een donkere vloer zorgt ervoor dat je een knusse kamer krijgt.

Verlichting

Een aantal tips voor de verlichting in de slaapkamer:

  • Zorg ervoor dat je het licht kunt dimmen
  • Het is handig dat je het licht vanuit je bed kunt bedienen
  • Probeer felle lampen te vermijden
  • Richt de verlichting op de muren

Kleuren van de muren

De muren in de slaapkamer kun je behangen, verven of je kunt dit combineren. Een leuke print op de muur in combinatie met strakke kleuren is veel gezien in slaapkamers. Lichte muren maken de kamer ruimtelijker, donkere muren zorgen ervoor dat je kamer snel knusser is.

Reactiemogelijkheid is gesloten