Het hele jaar planten in bakken

Eigenlijk kunnen alle planten die in de tuin staan ook in potten en bakken, zolang de bak of pot maar groot genoeg is! Kies voor een combinatie van planten voor een compleet minituintje en ga voor bakken die tegen de vorst kunnen.

Een mix van wintergroene vaste planten, bloembollen, bloeiende planten en bladhoudende struikjes of planten met een bijzonder uiterlijk in de winter, maken van je plantenbak een minituin.

Herfst- en winterplanten

Er zijn planten die juist in de herfst en winter mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan siergrassen met hun wuivende pluimen die ook in de winter nog aantrekkelijk zijn. Of aan wintergroene struikjes met extra sierwaarde in de herfst zoals Leucothoe met rood blad of de rode besjes van Gaultheria. Maar ook bijvoorbeeld de kerstroos (Helleborus) kan goed in pot, deze is wintergroen en bloeit vanaf januari.

Voorjaars- en zomerplanten

In de vroege lente bloeien de eerste bloembollen al. Poot deze tussen de vaste planten en struikjes, dat kan van september tot begin december. Bloembollen nemen nauwelijks plek in. Daarnaast zijn een aantal zomerbloeiende planten een must. Ga voor eenjarigen die je elk jaar vervangt of maak een mooie compositie met vaste planten die elk jaar weer voor kleur zorgen. Heuchera houdt in zachte winter zijn blad en bloeit met ijle bloementjes. Viooltjes zijn altijd een aanwinst en ijzersterk, zelfs wat vorst in het vroege voorjaar is geen probleem.

4-seizoenen bakken

Waar moet je op letten bij het kopen van een plantenbak? Hoe meer planten je wilt, hoe groter de bak moet zijn. Wil je een (kleine) boom in bak planten – het kan! – dan heeft de bak idealiter een hoogte van 70 cm. En het is fijn als de plantenbak vorstbestendig is. Aardenwerken plantenbakken kunnen bijvoorbeeld kapot vriezen. Polyester plantenbakken zijn voor alle weersomstandigheden ideaal. Er zit isolatiemateriaal in de bak, waardoor ook je plantenwortels tegen strenge vorst beschermd zijn. Van vorst hebben polyester plantenbakken geen last. Bovendien zijn ze in elke kleur verkrijgbaar.

Verzorgen van planten in bakken

Planten in bakken hebben het zwaarder dan planten in de grond. Ze zullen dan ook meestal iets kleiner blijven. Ook zijn ze afhankelijk van jouw zorgen, geef ze dus regelmatig water en plantenvoeding. Regen is fijn, maar veel water stroomt door het overhangende blad al gauw naast de potgrond en niet in de bak.

 

Reactiemogelijkheid is gesloten