6 tips voor emigreren naar Noorwegen

Plannen om te verhuizen naar Noorwegen? Een spannende tijd waarbij je veel onzekerheden doormaakt. Alle zekerheden in Nederland worden stopgezet, zoals banen, een huis en de scholen van je kinderen. Maar van vrienden en familie neem je een soort van afscheid, omdat je ze stukken minder gaat zien. Om het hele proces wat te vergemakkelijken, lees je hier 10 tips van een expert.

1 – Risico’s

Wanneer je gaat emigreren, moet je risico’s nemen. Je kunt je tot in den treuren voorbereiden, maar sommige dingen vergeet je of kun je niet voorbereiden. Het is dus belangrijk dat je dit leert loslaten en het over je heen laat komen. Weet niet bang voor een tegenvaller, fouten of onverwachtse kosten. Soms zul je door het bomen even het bos niet meer zien, maar blijf positief.

2 – Noors leren

Je kunt er niet omheen, je zult de vreemde taal moeten leren. Probeer in Nederland alvast een paar kleine woordjes te leren. Dit waarderen de mensen van je woonplek. De echte kunde van de taal leer je natuurlijk het snelste als je er woont. Dan ben je gedwongen de taal te spreken en kun je hier niet onderuit.

3 – Eerst een baan, dan pas gaan

Vertrek pas naar Noorwegen, als jij of je partner een baan heeft. De zoektocht begint vaak op het internet, speur verschillende websites af op zoek naar een baan in jouw sector.

4 – Zoek een hobby

Wil je graag snel en goed integreren in de Noorse cultuur? Zoek een vrijetijdsbesteding waardoor je gedwongen wordt om met andere locals in contact te komen. Denk aan een sportclub of vrijwilligerswerk.

5 – Neem de tijd

Neem de tijd! Het kopen van een huis of auto vergt veel tijd en moet je zeker niet overhaast doen. Het is sowieso slim om eerst te gaan huren, voordat je een huis koopt.

6 – De Noorse bureaucratie

De Noorse bureaucratie is anders dan die in Nederland. Regels zijn onduidelijker, het kan voorkomen dat een zaak in eerste instantie wordt afgewezen, maar als je het aan een collega voorlegt het ineens wel kan. Dat zijn typische Noorse dingen.

Reactiemogelijkheid is gesloten