Tips om te besparen bij het kopen van een kavel

Een hele tijd werd het steeds duurder om een huis of een bouwkavel te kopen, de afgelopen paar jaren is het voordeliger geworden om te kopen. Helemaal als je dit tegenover huren zet. Huren wordt steeds duurder en de rente om te kopen wordt steeds gunstiger. Wanneer je wilt gaan bouwen moet je hoe dan ook een flink budget hebben. Hiervoor zul je zelf moeten sparen en je kan daarbij ook lenen. Om extra kosten te voorkomen worden hier een aantal tips beschreven.

 

Tips aankopen bouwgrond

Laat je goed informeren

Bij de aankoop van een kavel moet je er zeker van zijn dat dit kavel in goede staat is. Wanneer de grond onstabiel is of wanneer er water blijft staan op de grond is het onmogelijk om hier op te gaan bouwen. Neem daarom altijd een specialist mee die het kavel kan bekijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Het is essentieel dat je grond stevig genoeg is om op te bouwen.

 

Bodemonderzoek

Je kan van de eigenaar of de verkoper eisen dat ze een bodemonderzoek uit laten voeren. De kosten hiervan liggen ongeveer op €500. Wanneer de verkoper of eigenaar dit niet uit wilt laten voeren kun je misschien beter beginnen te zoeken naar een andere bouwgrond. Want wanneer de grond niet in goede staat is kan het je zomaar tussen de €5000 en €10000 extra kosten om de grond bouwklaar te maken.

 

Oppervlakte grond

De oppervlakte van het stuk grond wat je op het oog hebt is ook belangrijk voor je budget. Ben je een echte tuinder? En vind je het niet erg om dagelijks of wekelijks in de tuin te werken? Of ben je juist helemaal geen tuinder? Denk hierover na voordat je een flink stuk grond zou kopen. Als je geen tuinder bent is het misschien verstandig om een wat kleiner stuk grond te kopen en dan kun je het geld wat je hiermee bespaard weer in je woning investeren. Wanneer er al een afrastering of een hekwerk om het kavel staat kun je hier ook wat geld mee besparen.

 

Ligging

Let goed op de ligging van de bouwgrond. Wanneer de grond op het zuidoosten tot zuidwesten gelegen is kan de zon ervoor zorgen dat je energierekening lager blijft.

 

Grondonderzoeksclausule

Een grondonderzoeksclausule is belangrijk. In je koopcontract kun je deze clausule op laten nemen zodat je de verkoop ongedaan kunt maken wanneer blijkt dat de grond niet stabiel is.

 

364892044_d21e09a42b

 

Reactiemogelijkheid is gesloten